Grille elektryczne stanowią ciekawą alternatywę dla gazowych i węglowych, ale – no właśnie – jak dobrze mogą zastąpić tradycyjne grille? Kiedy będą od nich lepsze, a kiedy pozostaną nieco w tyle? A może są potrawy, które będą najlepiej smakowały właśnie z grilla elektrycznego?

Jak różni się smak potraw z grilla tradycyjnego i elektrycznego?

Najbardziej specyficzne są oczywiście dania z grilla węglowego – mają one wyraźną wędzoną nutę. Grille na gaz są pod tym względem zdecydowanie bardziej elastyczne i mogą pozwolić na osiągnięcie różnych efektów, natomiast grille elektryczne, w których nie tylko nie ma dymu, ale nawet ognia, pozwalają przygotować potrawy o znacznie mniej zniuansowanym smaku.

To może się wydawać wadą, ale trudno o większą pomyłkę. Grill elektryczny sprawdzi się znakomicie w dwóch przypadkach: jeśli chodzi o grillowanie potraw o bardzo delikatnym smaku, jak na przykład niektóre ryby, gdzie nawet lekka nuta dymu mogłaby być dominująca. Druga opcja to potrawy, które same w sobie mają już niezwykle złożony smak – choćby najlepszej jakości kiełbasy i niektóre mięsa lub warzywa z marynaty – gdzie dodatkowe nuty nie są już potrzebne.

To nie koniec różnic

Grille elektryczne mają też inną charakterystykę rozchodzenia się ciepła. Ze względów praktycznych zwykle są niższe niż grille tradycyjne, a to pozwala na uzyskanie jednolitej temperatury z każdej strony, co przyspiesza proces pieczenia. Jedynym elementem, który może mieć wyraźnie wyższą temperaturę, jest ruszt lub blacha, co z kolei można wykorzystać, aby przysmażyć potrawy i nadać im charakterystyczny wzór.

Według wielu znawców dania z grilla elektrycznego są delikatniejsze nie tylko, jeśli chodzi o smak, ale również w zakresie konsystencji i tekstury. Zapewne po części jest to zasługa precyzyjnego systemu kontroli temperatury oraz wspomnianego już równomiernego nagrzewania.

Gdzie grille elektryczne sprawdzą się idealnie?

Przede wszystkim grill elektryczny to świetny wybór wszędzie tam, gdzie nawet niewielka ilość dymu byłaby problematyczna – w praktyce oznacza to, że jeśli chcesz grillować przez cały rok, także zimą w domu, to grill elektryczny jest najlepszym wyborem. Po drugie – są to w większości modele w miarę kompaktowe, czyli łatwo jest je nie tylko przenieść, ale też przechować, kiedy akurat nie są używane.

Mówi się czasem, że to świetny grill także na początek przygody z grillowaniem. To całkiem słuszne spostrzeżenie, ponieważ precyzyjna kontrola temperatury pozwala lepiej niż w innych grillach utrzymać idealne warunki przygotowania potraw. Poza tym będzie to świetny typ wszędzie tam, gdzie grill nie będzie często używany – mały, ale jednak dość drogi w eksploatacji będzie idealny do tego, żeby wyjąć go od czasu do czasu i ugrillować sobie coś na szybko.