Lodówka to urządzenie, które będzie Ci służyć przez kilka lat, dlatego ważne jest, abyś ocenił kilka aspektów przed zakupem nowej. Oto, co powinieneś wziąć pod uwagę.

Wielkość

Pierwszą rzeczą, którą powinieneś zrobić, jest rozważenie przestrzeni, jaką masz do dyspozycji w swojej kuchni, aby dowiedzieć się, czy potrzebujesz małej lodówki, czy dużej. Podczas wykonywania pomiarów nie zapomnij zostawić dodatkowych 10 cm z tyłu lodówki, aby zachować dobrą cyrkulację powietrza. Weź też pod uwagę wymiary drzwi, abyś nie miał problemów z ich otwieraniem.

Pojemność

Pojemność lodówek mierzona jest w litrach i aby wybrać odpowiednią należy wziąć pod uwagę ilość osób mieszkających w domu, dla dwóch osób ideałem jest od 160 do 200 litrów. Następnie można zwiększyć o 30 L na każdą dodatkową osobę.

Efektywność energetyczna

Zalecamy sprawdzenie oceny energetycznej urządzenia, która dostarcza informacji o zużyciu energii elektrycznej i możliwości optymalizacji energii. Kategoryzacja ta obejmuje zakres od A do G, przy czym pierwsza z nich to najlepsza opcja optymalizacji wydatków.

Jak czyścić lodówkę nową lodówkę?

  • Odłącz lodówkę od prądu i wyjmij całą żywność znajdującą się w środku.
  • Podczas czyszczenia lodówki należy używać takich narzędzi jak rękawice, ściereczki lub gąbki.
  • Wyjmij tace, szuflady i inne wewnętrzne komory lodówki i rozpocznij czyszczenie wilgotną szmatką.
  • Zaleca się czyszczenie wnętrza lodówki za pomocą sody oczyszczonej. Zrób mieszankę z ciepłej wody i sody oczyszczonej. Należy pamiętać, że należy użyć 1 łyżkę stołową na litr wody.
  • Używając wilgotnej szmatki lub gąbki, nałóż mieszaninę sody oczyszczonej i wody na powierzchnie wewnątrz lodówki.
  • Po dokładnym wyczyszczeniu wnętrza lodówki, użyj kolejnej wilgotnej szmatki do spłukania powierzchni.
  • Na koniec podłączamy lodówkę i umieszczamy jedzenie.

Jak oszczędzać energię w lodówce?

  • Unikaj niepotrzebnego otwierania drzwi lodówki, ponieważ powoduje to straty energii.
  • Nie należy wkładać do lodówki gorących potraw. Przed włożeniem do środka poczekaj aż ostygną.
  • Zawijaj żywność w folię lub szczelne torebki i unikaj wilgoci wewnątrz lodówki.
  • Pamiętaj o rozmrażaniu lodówki, ponieważ szron może prowadzić do zwiększonego zużycia energii.
  • Zaleca się, aby zamrażarka lodówki była pełna żywności. Dzięki temu będzie ona działała sprawniej.
  • Nie przepełniaj swojej lodówki. Zorganizuj prawidłowo wszystkie swoje potrawy i uzyskaj lepsze wyniki dzięki zimnemu powietrzu. W http://kebab.pl dowiesz się więcej o prawidłowym przechowywaniu żywności w lodówce i jej konserwacji.